ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2007

ΟΙ "ΟΙΚΟΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

Με αφορμή τις πρόσφατες αθλιότητες στη Ζαχάρω και το ξεπούλημα της γης από την κυβέρνηση σε σκοτεινά οικονομικά συμφέροντα , ας θυμηθούμε και μιά ακόμα ενδιαφέρουσα ιστοριούλα...από τα παλιά.

Πριν κάτι χρόνια , ορισμένοι που σήμερα κόπτονται γιά την προστασία του περιβάλλοντος και για την αναδάσωση των καμένων δασικών εκτάσεων, προωθούσαν σχέδια καταστροφής του υγρότοπου Κοτυχίου-Στροφυλιάς.

Στο όνομα της δηθεν τουριστικής ανάπτυξης , ήθελαν γήπεδα γκολφ διπλα στο Κοτύχι !!!



ΚΟΤΥΧΙ-ΣΤΡΟΦΥΛΙΑ: Οικολόγοι-ΣΥΝ καταγγέλλουν το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση
Και γκολφ στο βιότοπο!

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Γήπεδα γκολφ, λατομεία μέχρι το 2014 και άλλες επενδυτικές δραστηριότητες στην καρδιά τού κατά τα άλλα προστατευόμενου από τη διεθνή σύμβαση Ramsar οικοσυστήματος «Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου - Δάσους Στροφυλιάς» που βρίσκεται στα όρια των νομών Αχαΐας και Ηλείας, προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ - Υπουργεία Γεωργίας, Περιβάλλοντος, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και τού κατά περίπτωση υπουργείου) που προωθεί η κυβέρνηση.
Δύο οικολογικές οργανώσεις της Αχαΐας και της Ηλείας, η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) και Ενωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον (ΕΠΟΠ) αντίστοιχα, νομαρχιακοί σύμβουλοι των δύο νομών, αλλά και ο Συνασπισμός, καταγγέλλουν ότι «η νέα αυτή ρύθμιση που προωθείται για την προστατευόμενη περιοχή, αποτελεί σκανδαλώδη παραβίαση των αρχών της αειφορικής διαχείρισης της περιοχής, η οποία σύμφωνα με την ίδια την ΚΥΑ χαρακτηρίζεται ως Εθνικό Πάρκο».«Η δημιουργία ειδικής ζώνης ΑΒ μέσα στην καρδιά του βιοτόπου με σαφή αναφορά στη δυνατότητα δημιουργίας (τουριστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων και οργανωμένων γηπέδων γκολφ) σε συνδυασμό με τις φήμες που θέλουν τον Ηλείο υφυπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Γεωργακόπουλο να προωθεί τα γήπεδα γκολφ στην Ηλεία, μας κάνει να πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα οργανωμένο σχέδιο σαλαμοποίησης του βιοτόπου και ληστρικής εκμετάλλευσής του...» καταγγέλλουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η ΟΙΚΙΠΑ και η ΕΠΟΠ και καλούν τα Νομαρχιακά Συμβούλια Αχαΐας και Ηλείας να καταψηφίσουν τις παραπάνω ρυθμίσεις ώστε να ανατραπεί η ΚΥΑ της ντροπής -όπως τη χαρακτηρίζουν.

Οπως επισημαίνει η δασολόγος Ευανθία Πανταζή, εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, στην εισήγησή της προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αχαΐας: «Ο χαρακτηρισμός περιοχών ή στοιχείων ή συνόλων της φύσης σύμφωνα με τα άρθρα 18 και 19 και ο καθορισμός των ορίων τους και των ζωνών προστασίας γίνονται με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπως προτείνεται». Για το τμήμα της ΚΥΑ που προτείνεται και ζώνη ΑΒ στην οποία επιτρέπονται τουριστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις και γήπεδα γκολφ η κ. Πανταζή επισημαίνει στην εισήγησή της (βρίσκεται στη διάθεση της «Ε») ότι η συγκεκριμένη ζώνη είναι αναδασωτέα λόγω καταστροφής της βλάστησης και σύμφωνα με τους Νόμους περί Δασών 998/79 και 1734/87 σε τέτοιες εκτάσεις δεν επιτρέπεται η ίδρυση τουριστικών - αθλητικών εγκαταστάσεων και γηπέδων γκολφ...

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Βουπρασίας (τόπος καταγωγής του υφυπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Γεωργακόπουλου) που με ομόφωνη απόφασή του ενέκρινε την επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή, δεν έλαβε υπόψη του τις ΑΠ 601/21.2.2003 και ΑΠ256/6.2.2003 αποφάσεις του γενικού διευθυντή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που κήρυξαν την περιοχή αναδασωτέα.

Ενα άλλο ζήτημα που προκαλεί ερωτηματικά για τη νέα ΚΥΑ, είναι τα λατομεία στα «Μαύρα Βουνά», περιοχή που βρίσκεται εντός του προστατευόμενου οικοσυστήματος, τα οποία σύμφωνα με την ΚΥΑ καταργούνται στις 31.12.2014 και από τις 1.1.2015 η περιοχή εντάσσεται στην Α Ζώνη Προστασίας.Η παράγραφος αυτή -όπως καταγγέλλει η ΟΙΚΙΠΑ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας, το οποίο αποφάσισε την παράταση της λειτουργίας των λατομείων μέχρι το 2005.

Ενδεικτικό πάντως της επιχειρηματικής δραστηριότητας και του ενδιαφέροντος που παρατηρείται τελευταία για τη μετατροπή του υπάρχοντος καθεστώτος προστασίας στο προστατευόμενο από τη διεθνή σύμβαση Ramsar οικοσύστημα Κοτυχίου - Στροφυλιάς είναι η προ ημερών αγοραπωλησία περίπου 300 στρεμμάτων που βρίσκονται εντός της Β Ζώνης Προστασίας και δίπλα από τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου (τα 33 από αυτά είναι στην Α Ζώνη).Βάσει των σχετικών συμβολαίων, πωλητής τής εν λόγω περιοχής είναι η εταιρεία « Essex International Overseas S.A» με έδρα τον Παναμά... και αγοραστής η εταιρεία Blue Sky Λεχαινά Τεχνική - Κτηματική Ξενοδοχειακή και Τουριστική Α.Ε. με έδρα το Αιγάλεω Αττικής, την οποία σημειωτέον, ουδείς γνωρίζει στον Δήμο Λεχαινών.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 29-1.2004



ΥΠΕΡ ΓΗΠΕΔΩΝ ΣΤΟΝ ΥΓΡΟΤΟΠΟ
Γεωργακόπουλος κατά Οικολόγων και ΣΥΝ

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ


Επίθεση κατά των οικολογικών οργανώσεων Ηλείας και Αχαΐας αλλά και του Συνασπισμού εξαπέλυσε προχθές από το βήμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηλείας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Γεωργακόπουλος, με αφορμή τη συζήτηση για τη θέση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας στο σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την προστατευόμενη από τη διεθνή σύμβαση Ramsar περιοχή Κοτυχίου-Στροφυλιάς, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων και την κατασκευή γηπέδων γκολφ δίπλα στον υγρότοπο.

Ο Ηλείος πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης, αφού ανέφερε ευθέως ότι θα πρέπει να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη στο Κοτύχι και τη Στροφυλιά μέσα από την κατασκευή γηπέδων γκολφ, χαρακτήρισε «οικοτρομοκράτες» τους οικολόγους που αντιδρούν σε αυτό το σχέδιο, ενώ επέρριψε ευθύνες και στους «πάτρωνες του Συνασπισμού», οι οποίοι -όπως είπε- δημιούργησαν πρόβλημα προεκλογικά και με την τουριστική αξιοποίηση της λιμνοθάλασσας του Καϊάφα.

Στο βουλευτή απάντησε ο εκπρόσωπος της Ενωσης Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον (ΕΠΟΠ) Διονύσης Κράγκαρης, που ανέφερε ότι τρομοκρατία δεν ασκούν όσοι αγωνίζονται ανιδιοτελώς για την προστασία του (όσου απέμεινε) φυσικού περιβάλλοντος, αλλά όσοι προσπαθούν με ανοίκειους τρόπους να κερδοσκοπήσουν ασύστολα εις βάρος του, ποδοπατώντας διεθνείς συμβάσεις, Συντάγματα και νόμους.

Ο γραμματέας της Ν.Ε. του Συνασπισμού στην Ηλεία, Νικ. Παπαβασιλείου, ανέφερε: «Ο κ. Γεωργακόπουλος αρέσκεται να μονολογεί και να υβρίζει. Αυτό δεν είναι ήθος πολιτικού ανδρός, αλλά ήθος λασπολόγου. Ο,τι κληρονομήσαμε από το περιβάλλον θα πρέπει να το σεβαστούμε και να το αφήσουμε στα παιδιά μας. Δυστυχώς, κάποιοι εδώ στην Ηλεία επιδιώκουν με διάφορους τρόπους να το βάλουν στην τσέπη τους...».

Τελικά, αργά τη νύχτα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ηλείας υιοθέτησε τις προτάσεις του κ. Γεωργακόπουλου και γνωμοδότησε θετικά για το σχέδιο της ΚΥΑ που προβλέπει, μεταξύ άλλων, γήπεδα γκολφ μέσα στην προστατευόμενη περιοχή...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 16.6.2004




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ