ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2007

ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ Ο ΥΔΑΤΙΝΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ


«Θα θρηνήσουμε πάλι θύματα»

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Το... νερό, μετά την φωτιά, απειλεί τα δώσει τη χαριστική βολή στην Ηλεία.

Σήμερα ο κίνδυνος διαφαίνεται ακόμη μεγαλύτερος.Οι εναπομείναντες κάτοικοι στα κατεστραμμένα χωριά - και κυρίως στα Καλό Παιδί, Φρίξα, Αρήνη, Ανήλιο, Λέπρεο, Βουλιαγμένη, Πλατιάνα, Γκραίκα, Γρύλλος, Διάσελα, Αγραπιδοχώρι, Βάλμη - φοβούνται ότι οι πρώτες δυνατές βροχές θα προκαλέσουν βιβλικές καταστροφές, καθώς στις συγκεκριμένες περιοχές έχουν παρουσιαστεί και κατά το παρελθόν έντονα κατολισθητικά φαινόμενα που προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα τόσο στους οικισμούς όσο και στο οδικό δίκτυο.

**«Αν μας προλάβουν οι βροχές τα θύματα που θα θρηνήσουμε μπορεί να είναι και περισσότερα από εκείνα της πυρκαγιάς», λέει στην «Κ.Ε.» ο δήμαρχος της Ζαχάρως Π. Χρονόπουλος και υπογραμμίζει ότι τα λόγια του δεν περιέχουν καμιά δόση υπερβολής.Οπως μας εξηγεί, η λεκάνη απορροής των βρόχινων υδάτων στα χωριά που καταστράφηκαν πέριξ της Ζαχάρως έχει μήκος 22 χιλιόμετρα και πλάτος 20 μέτρα. Ολα δε καταλήγουν σε δύο χειμάρρους: Την «Ζαχαρέικη Γράνα» και τον «Ακίδα», οι οποίοι περνούν μέσα από την πόλη και δίπλα (!!!) από το δημοτικό σχολείο και το γυμνάσιό της.

**«Εχω προειδοποιήσει τα σχολεία να εγκαταλείψουν αμέσως τα κτίρια όταν δουν τα νερά να "φουσκώνουν" και υπάρχει ακόμα και σχέδιο γι' αυτό με τη μεταφορά των παιδιών στους άνω ορόφους. Αν έρθουν οι βροχές, θα έχουμε σοβαρότατα προβλήματα», τονίζει ο κ. Χρονόπουλος και εκφράζει άμεσους φόβους για τα χωριά της Αρτέμιδας, το Λέπρεο και την Σμέρνα, τα οποία, όπως λέει, αναμένεται να... ισοπεδωθούν από τις κατολισθήσεις καθώς δεν υπάρχει βλάστηση γύρω τους για να συγκρατήσει τα βράχια και τα χώματα.

**Επίσης εκτιμάται ότι μεγάλα προβλήματα από τις βροχές θα αντιμετωπίσουν το Γιαννιτσοχώρι και το Πρασιδάκι εξαιτίας των φερτών υλικών της Νέδας. **Η νέα τραγική κατάσταση που αναμένεται να αντιμετωπίσει με τις πρώτες βροχές η Ηλεία, επισημαίνεται και σε έγγραφο που έστειλε προς το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ η Νομαρχία Ηλείας. Σημειώνεται εκεί:«Ο κίνδυνος νέων καταστροφών από πλημμύρες και κατολισθήσεις με την έναρξη των πρώτων βροχοπτώσεων είναι περισσότερο από βέβαιος. Η Ηλεία κινδυνεύει πλέον να καταστραφεί ολοκληρωτικά. Εκφράζουμε τους φόβους μας πως είναι πιθανό να θρηνήσουμε και άλλες ανθρώπινες ζωές, να χάσουμε και άλλους οικισμούς και περιουσίες, τα ιστορικά μας μνημεία, την πολιτιστική κληρονομιά μας».

**Οπως λέει στην «Κ.Ε.» ο αντινομάρχης Ηλείας Ευγ. Μπαλκάμος, σε συσκέψεις με στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ εκφράστηκε η πρόθεση του υπουργείου να αναλάβει εξ ολοκλήρου τις παρεμβάσεις στους ποταμούς Αλφειό, Νέδα, Πηνειό, Πηνειακό Λάδωνα, Κλαδέο, Ακίδα και το ρέμα της Σοχιάς στην Αμαλιάδα.

**Ετσι η Νομαρχία Ηλείας, από τη δική της πλευρά, αναλαμβάνει την ευθύνη των αντιπλημμυρικών έργων στους υπόλοιπους ποταμούς και χειμάρρους του νομού Ηλείας. Τα έργα έχουν ξεκινήσει, αλλά όπως εκτιμάται ο χρόνος πριν τα πρωτοβρόχια είναι μικρός... και δεν αρκεί για να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις.

**Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Νομαρχίας Ηλείας, έντονες κατολισθήσεις προβλέπονται σε οικισμούς που βρίσκονται στις παρυφές λόφων ή βουνών και των οποίων κατεστράφη εντελώς η δασική βλάστηση λόγω και της φύσης των εδαφών (ψαμμιτικής ή αργιλικής συστάσεως) και συγκεκριμένα: στους οικισμούς των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας, Σκιλλούντος, Ζαχάρως, Ωλένης, Πηνείας, Αμαλιάδας, Αλιφείρας, Ιάρδανου, Φιγαλείας, Φολόης και Πύργου.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 09/09/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ